Un proiect de lege privind explorarea resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase a fost aprobat tacit de Senat şi va intra în vigoare dacă va fi avizat de Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede ca exploatarea metalelor preţioase să se facă numai de societăţi mixte, în care statul este acţionar.
O altă condiţie impusă de proiectul de lege este ca procesarea acestor metale să aibă loc în ţara noastră.
Senatorul Sorin Bota, unul dintre iniţiatorii actului normativ, ne-a declarat: "Ideea este ca firmele private care exploatează metalele preţioase să nu exporte tot şi să lase compania înregistrată în România cu datorii sau alte probleme de mediu.
De aceea este importantă prelucrarea în ţara noastră.
Firma care extrage aurul trebuie să asigure această prelucrare în România.
Aurul are un proces de prelucrare primară şi unul de prelucrare secundară prin care purificarea lingourilor ajunge şi la un proces de 98%.
Ţara noastră şi-a pierdut dreptul de purificare şi certificare a aurului din anul 2000 pentru că nu am mai prelucrat, de atunci, minim 10 milioane tone pe an".
Proiectul de lege prevede ca aliajul de aur şi argint şi alte metale rare să fie prelucrat la Regia Autonomă Monetăria Statului Român, în vederea obţinerii de lingouri de metale preţioase fine, cu parametri înscrişi în standardele internaţional acceptate şi conforme cu certificatul de garanţie "good delivery".
Banca Naţională a României are drept de preemţiune asupra cumpărării tuturor lingourilor de metale preţioase produse în ţara noastră.
Instituţiile statului au obligaţia de a lua toate măsurile necesare în vederea reprocesării sterilului rezultat şi al valorificării acestuia în utilizări adiacente, în vederea minimizării riscurilor asupra mediului înconjurător şi a refacerii biodiversităţii zonale.
Statul va distribui către autorităţile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.
La autorizarea exploatării miniere şi a depozitelor de deşeuri, sunt obligatorii garanţiile materiale certe pentru refacerea mediului şi protecţia împotriva dezastrelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu