luni, 18 martie 2013

Comunicat de presa – Gaze de sist

 


Partidul Ecologist Roman se pronunta ferm impotriva exploatarii gazelor de sist pe intreg teritoriul Romaniei, inainte ca:
  1. Specialisti internationali in domeniu, neangajati politic sau in solda unor companii de exploatare, sa elaboreze pentru Romania, cu sustinerea Guvernului Romaniei, un studiu profesionist, credibil si cu mentionarea explicita a eventualelor repercursiuni asupra mediului, a sanatatii si a sigurantei cetatenilor;
  2. Guvernul sa demareze o ampla campanie de informare in masa asupra exploatarii gazelor de sist si sa consulte cetatenii;
  3. Guvernul si Parlamentul sa elaboreze si sa adopte legislatia europenana in domeniu - legislatie care sa respecte atat mediul inconjurator si siguranta cetateanului cat si interesul national al Romaniei.
Partidul Ecologist Roman ii solicita premierului Victor Ponta consecventa si responsabilitate in declaratie si demers politic. Este inadmisibil pentru un politician aflat intr-o asemenea demnitate sa renunte cu atata usurinta la angajamentele politice luate anterior, in special in campania electorala.
Nimeni nu are dreptul de a decide dintr-o pozitie publica asupra mediului si asupra vietii cetatenilor, fara o analiza temeinica prealabila si fara consens national.
Partidul Ecologist Roman cere tuturor politicienilor responsabili din administratia centrala si locala, de la putere sau din opozitie, sa lupte prin mijloacele specifice impotriva demararii exploatarii gazelor de sist, in actualele conditii.
Partidul Ecologist Roman solicita opiniei publice si mass-mediei sa se implice in acest demers de protejare a omului si a mediului.
O privire de ansamblu in sustinerea demersului nostru politic arata ca, de exemplu:

  • Olanda, Germania si Danemarca au instituit moratorii pe subiectul gazelor de sist;
  • Bulgaria si Franta au interzis exploatarea lor;
  • In Marea Britanie exploatarea gazelor de sist a fost suspendata;

Pozitia PER privind introducerea Timbrului Verde

Pozitia PER privind introducerea Timbrului Verde


Partidul Ecologist Roman isi manifesta nedumerirea si nemultumirea fata de modul in care Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului, a conceput noua forma a taxei auto sub denumirea de Timbru Verde.
Este surprinzator modul in care Ministerul Mediului a putut, prin introducerea Timbrului Verde, nu numai sa incalce principiul de bază al politicii ecologice :” poluatorul plateste” dar sa si pericliteze posibilitatea sustinerii industriei auto autohtone, cu efecte distrugatoare asupra locurilor de munca.
Asa dupa cum au aratat specilistii prin opiniile deja publicate, daca, pana acum, taxa auto tinea cont de masinile mai noi - special fabricate pentru a polua mai putin -, noul timbru de mediu pune, in aceeasi categorie, atat masinile diesel vechi, fara filtru, cat si cele noi, dotate cu asa ceva. Este fie o scapare fie o greseală uriasa din partea celor care au redactat legea.
Taxarea suplimentara pentru masinile diesel, fara a tine cont de filtrul de particule, se adauga rationamentului ilogic de a taxa putin masinile vechi - dupa discernamantul fara argumente cum ca sunt la finalul ciclului de viata si ca vor polua mai putin. Or, in aceasta logica, inseamna ca o masina Euro 5, care este mult mai nouă, care va circula mult mai mult timp si va polua indelung, ar trebui sa aiba taxe si mai mari. Dar, conform legii, nu este asa. Numai masinile din categoria mijlocie, adica E3 si E4 sunt persecutate si platesc cele mai mari taxe.
Mai mult, in incercarea ministerului mediului de a stabili noi recorduri de incoerenta, in timp ce ni se arunca in fata principiul „poluatorul sa plateasca” masinile hibrid sunt complet scutite de acest timbru. Astfel, dacă ar fi corect sa nu se plateasca taxa de timbru pentru o Toyota Prius, de exemplu, care are un motor de 1,5 litri, cum poate fi scutit de taxe un Lexus LS600 care, desi este hibrid, are 5 litri si polueaza atunci cand functioneaza cu combustibil conventional cat zece masini normale. In acest caz, principiul „poluatorul sa plateasca” nu este deloc respectat.
PER apreciaza ca introducerea taxei auto sub forma Timbrului Verde nu rezolva in nici un fel problema poluarii ci, din contra, va conduce la aparitia unui intreg sir de fenomene nedorite, cum ar fi :

  • Introducerea in Romania prin import a unui numar important de automobile secon hand cu un grad inalt de poluare;
  • Deteriorarea pietei auto interne cu efecte negative asupra procesului de innoire a parcului auto si de dezvoltare a productiei interne;
  • Favorizarea discretionala a unor firme de dealeri ai bradurilor auto de lux care se situeaza, in majoritate, in categoriile superioare de Euro ce beneficiază de scutiri sau reduceri.
PER cere Guvernului Romaniei sa amane introducerea Timbrului Verde pentru a da posibilitatea Ministerului Mediului sa revada continutul legii si sa-l corecteze prin discutii cu reprezentanti ai producatorilor romani de automobile, cu organizatiile profesionale ale transportatorilor si cu reprezentantii societatii civile.
PER considera ca o sfidare si desconsiderare a miscarii ecologice din Romania faptul ca Ministerul Mediului a refuzat orice discutie cu specialistii Partidului Ecologist Roman si nu a acordat atentie opiniei exprimate de acestia, atat in spatiul public precum si in dezbaterile organizate, pe aceasta tema, de catre Clubul Ecologist Roman.